EKED Grup Kilitleme Kutusu

Grup Kilitleme Kutuları - Çok çalışanı olan kilitleme etiketleme işlemleri için kullanılan bir ürün yelpazesi...



 

 

 

 



Grup Kilitleme Kutuları, makine ve ekipman üzerinde bakım yapılırken çok sayıda çalışanın çalıştığı bir faaliyetin parçası olarak kullanılır. Grup kilitleme kutuları, büyük bir ekip çalışırken enerji noktalarını izole etmek için harika bir çözümdür. Bir grup kilit kutusu kullanmak, bir iş için gereken kilit miktarını önemli ölçüde azaltmanıza, çoklayıcıları ortadan kaldırarak her enerji noktasındaki ağırlığı sınırlamanıza olanak tanır ve her enerji noktasına gitmeden kimin hala çalıştığına dair hızlı bir genel bakış sağlar. Kilit kutuları şekil, boyut ve renk bakımından çeşitlendirilebilir. Bazı Grup Kilitleme Kutuları portatiftir ve diğerleri duvara monte edilir. Amaçları, bir kilitleme etiketleme prosedüründe kullanılan asma kilit anahtarları için ortak bir güvenli tutma yeri olmaktır. Her işçi, asma kilidi izolasyon anahtarı veya valf üzerine yerleştirdikten sonra kendi kişisel asma kilidinin anahtarını grup kilitleme kutusuna yerleştirir.

 

Grup Kilitleme Kutuları , büyük ekipmanların etkili bir şekilde kilitlenmesi için anahtarları saklı tutmak için kullanılabilen depolama cihazlarıdır. Ekipmandaki her bir kilitleme noktası tek bir asma kilitle sabitlenmiştir. Çalışanlar anahtarlarını grup kilitleme kutusuna yerleştirebilir, ardından her yetkili çalışan kendi kişisel asma kilidini kilit kutusuna yerleştirebilir. İş tamamlandıktan sonra, çalışanlar kişisel asma kilitlerini kilit kutusundan çıkararak içerideki anahtarları serbest bırakır. Grup Kilitleme Kutuları , son kilit kaldırılana kadar anahtarlara erişilememesini sağlamak için çalışır.

Grup kilit kutuları, ekipmana servis işlemi uygulayan tüm çalışanların işlerini bitirip kişisel kilitleme cihazlarını kaldırana kadar enerji yalıtım noktalarının kilitli kalacağından emin olmalarını sağlar.

 

 

Örnek Uygulama


Üzerinde enerji izolasyonu gereken toplam on vanaya ve bağlantı kesicilere sahip büyük bir kazan olduğunu düşünelim. Bu durumda bakım çalışanlarının iki seçeneği vardır:

1) On kilitleme etiketleme konumunun her birine bir kilit yerleştirebilirler. Bu seçenek zor olabilir, çünkü her bakımcının on adet kilit ve etikete sahip olması gerekir ve tüm ayırma cihazlarını kilitleme etiketleme işlemi zahmetli olabilir.

2) Bir yetkili çalışan tüm kazanı kilitleyip etiketleyebilir. Bu yetkili çalışan daha sonra kilitlerinin tüm anahtarlarını metal bir "kilit kutusu" içine yerleştirir. Kazan üzerinde çalışan diğer tüm bakımcılar yetkili çalışanın anahtarlarını tutan metal kilitleme kutusuna tek bir kilit ve etiket yerleştirir.

Bu örneği daha fazla açıklamak için, birden fazla çalışan bir kilitleme kutusu kullanarak aynı ekipman üzerinde kilitleme etiketleme yaparken atacağımız adımlara bakalım;

ADIM 1: Bir Yetkili Çalışan, gerekli tüm kilitleri ve etiketleri onarılan veya bakımı yapılan ekipmana / makineye yerleştirir. Kilitler ve etiketler, belirli bir ekipman için geliştirilen yazılı bir prosedür izlenerek ekipman üzerine yerleştirilmelidir.

ADIM  2: Tüm anahtarlar daha sonra yetkili bir çalışan tarafından bir kilit kutusuna yerleştirilir.

ADIM 3: Daha sonra kilit kutusuna tüm çalışanlar kendi kilidini vurur ve bakım / servis gerçekleştirir.

ADIM 4: Ekipmanın bakımı / servisi farklı vardiyalarda ve farklı mekaniklerle gerçekleşecekse, ayrılan vardiyadaki ekipler kilitleri değiştirmek için gelen vardiyadaki ekiplerle buluşacaktır. Yeni vardiya için yeni bir Yetkili Çalışan atanacak ve doğrudan ekipman üzerinde bulunan kilitler, etiketler ve anahtarlardan sorumlu olacaktır.

ADIM 5: Bir bakımcı kilitli ekipman parçası üzerindeki çalışmalarını tamamladığında, kilitlerini ve etiketlerini grup kilitleme kutusundan çıkaracaklar.

ADIM  6: Tüm bakımcılar kilitlerini ve etiketlerini grup kilitleme kutusundan çıkardıktan sonra, kilitleri ekipman parçasına yerleştiren yetkili çalışan kendi anahtarına erişebilecek ve tüm ekipman parçasının kilidini açmaya devam edebilecektir.

Gördüğünüz gibi, bir grup kilitleme kutusunun kullanılması, her bakımcının kazan üzerindeki çalışmalarını tamamlayana kadar ekipmanın kilitli / etiketli kalmasını sağlar. Süpervizör ancak son bakımcı kilitleme kutusundan kilitlerini ve etiketini çıkardıktan sonra kilitleri kazandan çıkarabilir. 

Ahmet Yazıcı